hey!
seperti yg korang sedia maklum,
'I am an amateur photographer',
hee :)
jadi,
ade sesetengah kawn saya mintak saya ajarkan mcm mane nak pkai 'manual' kalo gune kamera DSLR nie...
jadi meyh sini ye!
saya ajar ANDA ape yg saya dah blajar ngn kawan saya...
tapi tak la hebat pon ilmu saya nie...
jadi saya ajar ape yg saya thu nie k!


antara soalan yg ditanye
-"mcm mane nak gunekan manual waktu kite ambik gambar dkat outdoor??

-"kenapa gambar jadi 'explose' ataw terang gile mase ambik pic pada waktu tengah hari??"

*jadi disini lah jawapannye k :)

langkah 1 : kenali function di skrin kamera anda :)



Langkah 2 : cara nak adjust ISO :)

korang pegi kat button menu korang,
dan pergi dekat 'ISO sensitivity' dan tekan button ok ..
lepas tu tukar lah kadar iso dy,
*selalunye aku ambik pic outdoor,aku pkai ISO '200' atau '400'


Langkah 3 : tukar nilai shutter speed dan nilai 'F' ...
untuk tukar nilai 'F' dy...
anda perlu tekan button ini,

dan pusingkan button itu ke sebelah kanan (untuk naikkan nilai) ataw 
ke sebelah kiri (untuk menurunkan nilai)
jadi lihat di skrin anda,
nilai 'F' tersebut...

PERINGATAN! UNTUK 'ADJUST' NILAI 'F' TU..KORANG KENE HOLD BUTTON (+/-) DAN PUSINGKAN ...
CONTOHNYE : 
Ok???

*kalo pic korang terlalu terang...korang naikkan lagi nilai 'F' tu dgn menggunakan care yg same sehingga gambar tu da tak terang n sesuai ngn citerasa korg k! :)

Langkah 4: adjust 'shutterspeed'...
untuk kegunaan outdoor,
selalunye shuterspeed yg aku pkai antara '1/50' , '1/60' , '1/80' ...

untuk adjust shutter speed nie...
korang tak perlu tkan butang (+/-) tu...
*ia TIDAK seperti ingn menukar nilai 'F'...
jadi...
korang pusing je 'menantang' tu ...
hehe....


Langkah 5: ape lagi! snap r pic bf/gf korang tu...(gurau je :))

contoh2nye :)




 selamat mencuba !! :)

Pisss! sory la ye kalo korang ta pham,
tapi aku ajar ape yg aku tahu k :)
hope kite leyh kongsi same2...
nanty kite belajar ambik pic malm plak k ...
pendapat :