nak tahu tak ape yang saya buat hari ini??
lpas aku lepakking ngn ayah aku di kedai mamak
pagi tadi ...
aku borak2 la pasal bolasepak...
...biasalahhhhh...
lelaki...
hehe..
mcm2 perkare yg kitorg borakkan...
n then...
ade skali tu...
aku penah ckp kat ayah aku tentang aku teringn
memiliki kasut futsal yg baru...
*setelah kasut futsal ku dibuang oleh ibuku..:'(

..jadi..
tgah hari tadi...
tetibe je ayah aku ajak g kedai kasut...
huhuhu...
sungguh ku tak sangkekan...
ayah aku rupe2nye nak belikan aku sepasang kasut...
waaa...

::terharu::
aku tahu aku byk menyusahkan ayah aku...
tapi dy tak pernah jemu..
tq AYAH!!..
ayah memang ayah yg terbaek didunia ni...
heee
*bkan bodek ye..


CTR 360

hah..
nie la kasut futsal ku yg baru...
huwaaa....
'she' is so beautiful daddy!!
i LIKE TO WEAR IT!!
TRIMAS SKALI LAGI UNTUK AYAH :')




P/S: ayah sape yg tak sygkan
anak mereka kan?? :'(

Posted on Sunday, October 31, 2010 by lensa hitam.putih

5 comments


..hey2!!..
nak tanye2..
setiap org mesti penah rase prasaan sedih tu kan2???
biase nye bile kite sedih,
sume org yg ade dkat ngn kite mesti kite benci..
..hee..
betol ke??
pasti setiap org ade alasan mereka yg sendiri kan...

kalo aku,
aku lagi suke bersendiri..

tapi..
ade sesetengah org, 
lagi suke 
mencari tempat ber'teduh'..
maksudnye;
*diowng akan luahkan perasaan diowg kat org 
yang mereka percaye..

betol ke??

tapi satu kemusykilan disini,
kdg2 org yg kite percaye,
last2!!
wat T@!# plak kat kite...
i mean...
 tikam dari blakang..

huh!
geram gile aku kat org mcm tu...
tak tahu laa..
kenpa mesti ade cemburu pd diri kite haaa??
perlu ke *mencemburu bute kat org len...
'..kalo anda org yang begitu..'
STOP it la k..

bg aku..
aku lagi suke berkawan ngn org 
yg chill and sporting...

hidup nie mesti kene relax2 sudaa...
TAK PAYAH la nak kabut sgt :p




p/s: tak sume yg kite harapkan
selalunye  indah :(

Posted on Sunday, October 31, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

hey reader :)
arini aku senang haty sebab 
malam tadi the red warrior berjaya menewaskan 
n.sembilan...
wee!

::seperti yang aku janji::
aku nak snap pic n share ngn korang...
tgk la pic yg aku snap nie...
kalo leyh korang komen2 la ye :p









p/s:untuk maklumat lanjut ,
korang try usha kat  photo addict page yewp

Posted on Sunday, October 31, 2010 by lensa hitam.putih

2 comments


::BERITA UTAMA::
..ha-ha-ha...
mcm pembace surat khabar lame la plak kan...
seperti yg korng sedia maklum...
malam nie adalah penentu juara liga MALAYSIA..
bak kate commentator epl...
"The team has a lot of frustration in this league,

but only two teams who could reach the final stage"

berdebar-debar nak tunggu jam pkul 8.45 malam :)
hope~
THE RED WARRIOR akan menjulang Piala Malaysia
yeah!




p/s:jumpe korang disana :p

Posted on Saturday, October 30, 2010 by lensa hitam.putih

2 comments


hey...
kalo korang tanye aku...

barang ape yg ko suke bil???
-and aku akan jawab abstract jingga!
yeah...

barang2 diorang cukup menarik and cool gile...
kalo korang ade mase...
cube la korang try usha2 ye....

weee~
...chaw...


Posted on Friday, October 29, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

arloo...
seperti yg korng tahu...
aku tgah bercuti skrg...
so aku ade beberapa story...
...ok2...
cerite nye begini,

::di suatu pagi yang indah::
arini aku bgn je tido.
1stttt skali yg aku dgr adalah,
bebelan ibu kepada anaknya yg masih kecil ketika
ingin ke sekolah..
haha...
sape lagi mak aku lah...
membebel kat adek2 aku...
aduiy...
ape la naseb....
wee....
teringat zaman aku 'muda-muda' dulu...
kalo bleyh ulang la...
tobat! aku tanak ulang...
haha...

::next::
tngah aku borink2 nie...
aku pun usha la hasil2 karya aku yg lepas2....
sekali aku jumpe satu gambar nie!
wah...
pic yg aku snap melalui D60 aku nie
tapi 1st time tak thu nak ltak tajuk ape...
huhu...
cube korang tgk..

hah!
nie la pic dy...
wee...
tak thu la...
mgkin tajok dy 'men in black'
haha...
ade sorang pic brother tu saje je aku wat black n white...
*sebab dy sorang je yg pkai jeans dari atas ke bawah :p
k,lah...
nak g semayang jumaat...
kalo ade tajok best bg thu yawp
chill~


p/s:gambar nie dah naek bersawang sudaa dlm lappy ku ini..
haha~

Posted on Friday, October 29, 2010 by lensa hitam.putih

4 comments


huh...
hari ni tepat je pukul 3.30 p.m aku dah abes exam...
...haha...
paper last lak tu...
pham2 la kan kalo dah last day and perasaan membuak-buak
untuk pulang ke rumah...
tgk soalan pun dah mcm terbayg2 masakan mak kat rumah...
wee~
adui...
tapi yang malang nye...
cuti nie aku balek tak tahu nak wat pe?!!
korang ade plan tak???

kalo ade bleyh la rajin2 comment kat bwah tu ye...
(*tibe2 aku tgk keyboard korang mcm cantek je :p)

lagi satu..
nampak tak countdown yg kat atas blah kiri tu....
itu adalah masa cuti sy yg tak seberapa lama sgt tu..
grrrr!
kejap je kan??
cuti due miggu ap la sgt :'(


huwaaa!!!
k,lah..
kalo korang ade 'port'2 menarik untuk photo addict macm aku nie...
harap2 leyh la kongsi ngn aku k...
yeah!



p/s: Rase2 mcm nak ambik pic org kaple je...^_^

Posted on Wednesday, October 27, 2010 by lensa hitam.putih

No comments


"jika ku seorang robot
nombor-nombor darahku
jasadku import export
besi logam dagingku
sinar matahari solar
nyawaku tenaga letrik
otakku macam peluru
bernafas pun tak perlu
meneliti lebuhraya
mengawal si pasaraya
mata-mata dari angkasa
jika ku seorang robot
tak perlu ada komplot
kawan-kawan semua robot
25 jam sehari
8 hari seminggu

jika ku seorang robot
nombor-nombor darahku
tak perlu ada komplot
besi logam dagingku
jasadku import export
meneliti lebuhraya
mengelilingi angkasa
jika ku seorang robot" 
- monologue



korang tentu tertanye2 nape aku upload pic robot nie and update pasal robot...
hurrm....
sebenarnye aty aku sjak kebelakangn ni tak tntu arah...
aku tak thu nape...
mngkin akbat dari tekanan perasaan menghadapi exam or pape je la yg  sewaktu dgn nye...
huh!
sebenarnye...tadi..aku ngah borink2...ak bkak la lappy aku...usha2 movie ape yg ade...
haha...sekali aku terclick satu folder nie..
rupe2nye adek aku ade save citer wall e....
jadi aku rekeman la kat kawan aku tgk citer tu...
*agak boring laaa....haha......
tapi cter tu romantis tau...
cinta antara robot dgn robot..
myk pengajaran yg kite leh dapat....
cube korang tgk...robot pn ade prasaan...
weeee~
jap2!!
weyh ape aku wat nie???
dah2... FULLSTOP.

P/S:mintak maaf la eh..
update citer bodoh2 nie..
aku ngah biul skrang nie :'(



Posted on Monday, October 25, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

hey...
sbenarnye aku nak bg thu korng....
tapi sebelum tu aku nak tanye...
korang penah sesat tak...
wee~

hah!
kat sini aku ade satu cter tentang aku ngn kawan ak (epit)
....al-kisah....
ade satu hari ni...
aku kuar outing dari kolej aku...
(semate-mate nak cari mee sedap)
biasalah...
kitowg bkan thu sgt ngn tempat org nieyh...
kitorg pun dah jadi mcm rusa masuk kg la derr....
punye asyik cari kedai...
last2...

::TEKANTOI::
.....ade seorang sang kelibat nie snap pic kitorang tanpe 
memberikan amaran terlebih dulu....
grrr!!!
korang tgk la sendiri pic kat atas tu...
aku plak jadi geli....
haha....
gmbar tu secara TIDAK disengajakan okey!
kitorang ngah asyik cari kdai la....
heee...




PENGHARGAAN BUAT :)
ini la gmbar si 'penangkap' pic niey :)




Chief Photographer kedondong hijau yg menangkp pic ni menggunakan enset...
(*nk pakai kamera sume nye ad kat k.l)
grrr! 

Posted on Sunday, October 24, 2010 by lensa hitam.putih

No comments


hey reader....
aku nak tanye nie...
....urm...
byk antare blog yg aku bace and tgk diowg cter pasal kisah 'love' diowg..
ade yg marah sbb clash..
ad yg gembira dgn pasang mereka..

"cinta pertama susah untuk dilupakan??!!"
betol ke?? 
ade yang tak dapat melupakannya smpai hari ni...
perlu ke smpai mcm tu skali??
nak tanye korang bley??

kalo korang clash ngn gf/bf korang...
adakah korang akan terus benci si'dy'??
ataw pun korang still contact and juz wanna be a friends je??
kebykannya sumenye terus tak berhubung...
kalo leyh tanak tgk muke langsung da...
kan3???

kenpa sampai mcm tu kawan2???
urm...
kan tak elok kite memutuskan hubungan sesama manusia...
terutamanya sesama islam....
betol takk...
jadi aku nak thu gak la pendapat korg k...
kalo ade pape maklum balas...

mcm biasa lah...

chill :)


Posted on Saturday, October 23, 2010 by lensa hitam.putih

3 comments

My Domo My Heroes

hey pada semua sang kelibat :)
yang dah tgk blog nie jgn la segan silu nak follow k...
haha...
dan tak lupe gak pada para-para dan pari-pari
yang dah jadi follower 'si kelibat' niey...
yeah!
5* untuk anda semua...:p

'let friends let a thousand lovers'

Posted on Friday, October 22, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

K.A.W.A.N

....kawan....
ape maksud kawan??
adakah maksudnye ini??
K-KITE
A-AKU
W-WANG
A-ANEH2
N-NICE :)

Hahaha....
mcm2 spekulasi yang pasti akan timbul...
waktu senang...
waktu susah...
siapa yg lebih dkat pada diri kite ble kite susah...
dan sape yg lagi suke dkat ngn kite waktu kite senang...
kwan kan....
bg setiap org...
punyai pendapat mereka sendiri....
tp..
bagi aku...
kawan yg sebenar ialah kawan yg punyai ciri2 diam...
maksud aku,
diam adalah :
diam bile melihat keaiban rakannye..
diam ketika mendengar masalah rakannye..
diam bile mempunyai masalah...
(*bile ditanye,tak dijawab..sebab dy tanak kawan2nye susah mcm dy)

=alkisah=
ade seorang sahabatku nie...
baek org nye....
dy suke tolong aku dan org len...
mcm biasalah kan...
MANUSIA....
aku pun terlena ngn kemewahan dan nikmat 
sahabat yg dberi oleh tuhan...
aku "abaikan" dy...
bile aku susah..
ak mintak dy tolng aku...
walaupun ia merupakan perkara yg sukar
bagi dy tok tlg aku..
tapi..
dy tak pernah jemu...
itu yg aku plik...
aku plik...
dy sentiasa tlg aku walaupn
ak byk menyusahkan dy...

suatu hari...
baru ak tersedar tentang kesalahan aku...
aku pun tanye lah diri aku sendiri....
"eh,ape aku dah buat nie??!!
aku byk mintak tlg dy...
sampai kan dy rela lakukan ape sahaja demi aku..
tpi...
kenapa dy tak mintk tlg aku???
hurm...
aku mesti tanye dy...
tentang dy"

....and then....
=suatu petang=
aku duduk sebelah dy...
ak pandang muke dy...
bile aku pandang,
dy tolehkan muke dy...
aku pandng dan terus pndang lagi...

last2...
ayat menyirap dy mule lah keluar....
haha...
mcm nie ayat dy..;
"weyh bil...ko nie ter'kebil2' tgk aku nie nape??!
penah rase selpar saiz 8??
....ahhaha ...
(*dy gelak tak ikhlas)
aku tahu...
kau mesti ingat aku nak mintak tlg kaw lagi kan??
...
"eh,tadelah..
aku saje je gurau.."

lantas aku pun tanye dy...
....
"nape kau tak pnah mintak tlg aku ye??
kalo ko ade masalah..cube kongsi ngn aku...
kalo aku leyh tlg,
aku tlg la kau"

tanpe rase segan silu,
'beliau'(bkn name sbenar) pun terus katekan sesuatu kpd aku...

"ape yang kau tahu tentang kawan??,

-perlu ke berkata2
 kalo tak ak rase mende tu
bleyh menyusahkan kawan ak??

-perlu ke aku 'bercakap'
 kalo kawan ku bertanye??

-perlu ke 'mendengar'
 kalo kawan ku bebisik??

-perlu ke cinta dan kasih syg seorang gadis??
 kalo akhirnya putus..

-perlu cari kebahagiaan?? 
sedangkan bila kaw 'berkawan',
bahagie yg mencari mu..

ape yg kamu tahu psal kawan??"

ayat2 pedas dan tragis tu byk membuatku berfikir dan meneliti setiap 
kepentingan berK.A.W.A.N...


p/s:kepada kawan2 kuh sekalian ...
aku nak terime kasih sgt kat korg sbb jadi kawan ak....
tanpe korng sapelah aku kan??
thanks a lot guy's :'(
I LOVE YOU

*pada reader2...tgk tak column kat bwh tu??
tandekan same ade 'setuju',ataw ish 'kaw niey'(maksudny x stuju)..
k,yawwww~

::ini lagu untuk sahabatku::
<*yg special one :'( >

oh hiba
memang waktu ini kau lah teman ku
memang hidup
apa apa pun ajal yang kau tempuh

memang Tuhan sayang kan mu
ku tatap gamba wajah mu

harus ku terus kan hidup
walaupun perit tanpa mu
tetap ku peluk erat memori kau dan aku
harus ku teruskan hidup
walaupun perit tanpa mu
ku doakan agar kau sentiasa bahagia di sana

band : hujan
lagu : hiba







Posted on Friday, October 22, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

Nemanja Vidic

tadi aku borink2...
pastu sperti biasa lah kan....
aku on9 fb aku....
pastu menyemak and kacau2 kat wall org....
hahahaha....
dah bes kacau2....
ak un bkak lah page team kesayangan ak nie....
tibe dapat thu arinie adalah hari jadi Nemanja Vidic....
sape tak knal kan???
antara defence terbek di EPL....
sweet 29 vidic! :)

p/s: kalo aku jadi mcm vidic ataw org terkenal len kan...
ade ke org nak ingat hari jadi kite???
adakah org yg femes and disayangi sahaja akan diingati???





Posted on Friday, October 22, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

weyh....
korng nak thu tak????
tadi aku exam math kat kolej...
rase mcm nak gile jwb soalan tu.....
n then tbe2 mrs.math ckp i love u bile aku wat soalan nie....
hahaha....

soalan:
2eu = sin 90 + (5v+u)(2e+1) - 5v
2eu = sin 90 +10ve + 5v +2eu +u - 5v
2eu = 1 +10ve + u +2eu
0 = 1 +10ve + u

jadi,jawapn dy i love you <3....
hahha...tq mrs.math :)

p/s:sy bagi soalan nie kat besties saia....
n then dy gelak and suke gile...
hahah....
have a nice day pals :)

Posted on Thursday, October 21, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

About Si Kelibat

nama : muhd nabil fikri bin abdullah ®
nick name : kasyah
umur : 18 tahun
status : Available :p
hobby : photography
education : MECHANICAL ENGINEERING (KMTPh)


TENTANG DISEBALIK LENSA HITAM.PUTIH

RAMAI YANG BERTANYE KEPADA KU.."KENAPA LETAK NAMA LENSA HITAM PUTIH??"..
HAHA..PADAHAL AKU SENDIRI PUN TAK THU :P.. TAPI SETELAH SEKIAN LAME AKU PIKIRKAN.. BARU AKU SEDAR DAN TAHU MAKSUD NYE...OK..BEGINI CERITANYE..
KITE SERING TERDENGAR MASALAH SOSIAL DAN ISU SEMASA DISEKELILING KITE KAN???BYK PERKARE YANG KITE TAK THU,DAN ILMU YANG KITE BELAJAR DI DU DUNIA IBARAT SETITIK NILA DI LAUTAN..KAN2?? JADI SEBAB ITU NAMA 'HITAM.PUTIH' DIBERI...IA MENGGAMBARKAN KEHIDUPAN...

KENAPA LETAK LENSA??
SEPERTI YANG ANDA SEDIA MAKLUM...SAYA SUKE KAN PHOTOGRAPHY... SAYA SUKE AMBIL GAMBAR DISEKELILING SAYA..DAN SETIAP GAMBAR YANG DIAMBIL MEMPUNYAI MAKSUD YANG TERSENDIRI... BAK KATE 'SIFU' SAYA.. 'SEKARANG NIE BDAK2 RAMAI DAH ADE KAMERA.. TAPI MEREKA TAK TAHU GUNAKANNYA..'JADI SAYA BERSYUKUR NGN APE YANG SAYA ADE...SAYA AMAT MENGHARGAI DAN TAKKAN SIA2 KAN PELUANG YANG ADE...SEKRANG NI PUN SAYA MASIH BELAJAR..DAN SAIA BERHARAP ADE ORG YANG SUDI BERKONGSI ILMU DAN MEMPELAJARINYE BERSAME-SAME :)


Posted on Thursday, October 21, 2010 by lensa hitam.putih

2 comments

ketawa??
penah tanye  diri kite kenpae perlu ketawa??
org putih ckp....
"laugh is a good medicine in this world"
erm...
tpi yg pelik...
ade org ketawa sebab nak sorokkan kesedihan kat hati dy...
dy tanak org thu ttg masalah diri dy....
mgkin diluar nampak tenag,tapi tuhan sahaja tahu...
yg jelik plak...
ade org ketawa sinis sebab nak perlekeh kan seseorg....
perlu ke ketwa mcm tu....
rase diri da bgos sgt???

tade siapa yg dilahirkan perfect  di dunia ni....
:p

Posted on Wednesday, October 20, 2010 by lensa hitam.putih

1 comment



hey you guy's...
arinie aku ade cter best yg aku nak kongsi....
hahahaha...

ok2....aku nak citer nie....
bygkan bile dunia tade elektrik???
ape akan jadi kat kite sume.....
ermm....
tentu susah nak pkkan jawapan tu kan????
:)
tpi aku rase aku dpt bygkan mcm ne keadaan manusia bile perkare tu berlaku....

alkisaaaaahhhhh~
ade sorg member akuh niey....
satu kolej ngn aku...
dy byk mengajar aku dalam erti kehidupan yg sebenar....
(ataw dalm ayat mudahnye "saving")
haha..
dlm kehidupan si mamat tu....
dy tak pernah gune mesin basuh or sterika kat kolej aku...
korg thu tak....
si mamat nieyh di 'rajin' giler....
basuh bju by hand....
ta gune un mesin basuh....
tapi...
basuh pakai tgn pon....
dy hanya basoh baju due miggu sekali hahha....
dan yg paling best....
lepas basuh baju dy tak perah bjunye tersebut...
jadi baju nye ta bekedut
lawak kan....
walupun sterika tu free.....
hahaha....
tetap mahu berjimat kan????
jadi...
konklusinye di sini....
org mcm niey lah antara org yg boleh hidup kalo dunia kite tade elektrik....
hahha...



p/s:sory kepada sahabtku yg kalo ade terase....
tp sbenarnye cter niey rekaan semata2....
:)

Posted on Monday, October 18, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

hari nie aku berajaya menjawab exam paper b.i and chemistry....
huh!
tapi paper chemist aku ade la bantai satu dua ratus....
hahhaa....
k2...nak g smbung study .....
perjalanan PSPM kuh masih jaoh...
hahha

Posted on Monday, October 18, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

koleksi si hitam putih :)
hey reader's!!
pelbagai dugaan yang kita lalui sepanjang kita dewasa kan????
baik citer sedih,jiwang,mahupun kisah cinta korang kan.....
erm...
nak wat macm mane....
kite nie MANUSIA...
kite sebagai pelakon di bumi tuhan yg ESA ni....
jadi kite prlu memainkan setiap watak kite dgn berhati-hati...
silap langkah......
abes lah...byk org yg akan kecewa ngn tindakan kite....
jadi kte kenelah pikirkan btol2 rite????
bile ak ambik gmbar nie....
aku mule terpikir tntang 'signboard'2 yg ade kat sekililng aku....
kenpa mereka letak signboard untk kite???
pdahal kite tahu ape yg kite buat kan???
ermmm....
lame2 baru aku sdar....
MANUSIA selalu perlukan bimbingan ,dorongan dan petunjuk ...
mereka selalu perlu diingatkan tol tak????
jadi same2 la kite insafi diri dan pkir kan ape yg telah kite lakukan pada org yg kite syg,...
*terutamenye ibu bapa kite....

"renung2kan dan selamat beramal" :)

Posted on Saturday, October 16, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

hey kawan2....
korng boring kan????
ape selalunye korng wat bile perasaan di dada tu mule menular.....
haha....
kalo aku men teka-teki ngan "saudara2" kuh di kolej....
salah satu nye teka teki mcm ni.....

"ade seekor burung,
name dy muah(*bkan name sbenar) :)....
dy selalu ulang alik dr jengka ke kuala lumpur.....
tpi.....
waktu perjalanan ke destinasi tersebut pada waktu siang dan malam berbeza....
pada waktu siang....
perjalanan nye memakan mase 6 jam.....
tp pada waktu malam,
mase perjalanan nye memakan mase 3 jam sahaja"....
pda pendapat korang.....
kenape perjalanan pada waktu siang lagi lame dari waktu malam???
haaaaaaaaaaaaaaa.....
jwab jgn tak jwb......


p/s:mcm bese la bro....
kalo nak jawab or ade teka teki laen...post kat fb k.................
kite hilangkan boring same2.....
chaw~

Posted on Saturday, October 16, 2010 by lensa hitam.putih

No comments

Setiap hariku tulis
Yang Ku telah jatuh cinta
Tapi ku rasa bersalah
Tidak ku nyatakan ... padamu....
Adakah engkau merasa
Apa yang sedang kurasa
Kepada tancap asmara
Harapnya kau dah terima

Chorus.

Maafkan aku kerna menyintamu
Maaf jikaku tak padan denganmu
Tapi ku berjanji
Kau juita hati
Akan ku jaga hingga akhir nanti

Maafkan aku terus memujamu
Maaf aku yang terlanjur merindu
Didalam hujan renyai
Aku mengintai langit
Mengharap engkau akan setuju
Menyintai aku....

Menyanyi dan bisikkanlah sayang
Baiknya kau dalam jiwa
Tak tahan rasanya menanggung kasmara
Agar dapatku lelapkan mata...
Mengkhayalkanmu, bermimpikanmu sepanjang malamku...


Lirik Mengintai Langit - Coco

Posted on Saturday, October 16, 2010 by lensa hitam.putih

No comments